La patrasse

 
På franska finns ordet patrass (osäker på stavning, högst talat språk) som betyder i stort sett pappersarbete. Något som fransmännen och deras administration ÄLSKAR! Här har man inte personnummer osv. så vid alla byråkratiska eller administrativa ärenden måste man ha med sig en uppsjö av attestationer, justifieringar och intyg. Tillsammans bildar dessa en dossier, en mapp. En dossier behövs vid lägenhetshyrning, anställning, inskrivning till allmän sjukvård, inskrivning till simskola, ändringar hos banken, ja ALLT kräver en dossier full av patrasse 
   Exempelvis när jag skrev på mitt anställningskontrakt. Jag hade med mig:

#Pass
#Kvitto på betalning av mitt tågkort
#3 senaste lönebevisen
#Intyg på min allmänna sjukförsäkring (EU-kort)
#Intyg på min bank-identitet.

Sedan fyllde jag i ca 100 miljoner formulär (iaf minst 7) kring min familjesituation och vem som ska få tillgodoräkna sig min livförsäkring om jag dör. (Farligt arbete med andra ord)
  När jag jobbat i Sverige har jag som mest mejlat personnummer och bankkonto till arbetsivaren och satt en liten kråka längst ner på ett papper. 

Nu har jag dessutom bestämt mig för att skriva in mig vid den franska allmänna sjukförsäkringen, så jag ringde dem för att få veta vad som krävs. Listan är som följer:

#Anställnings-deklaration från min arbetsgivare
#Första samt tre senaste lönebevisen
#Signerat och daterat intyg om min bank-identitet
#Kopia på pass
#Svenskt personbevis + översättning

Det blir ju såklart lite extra för oss invandrare, men ändå! För övrigt tror jag inte att intyg om bankidentitet riktigt existerar i Sverige? Här har jag nämligen ett litet papper där mitt kontonummer står tillsammans med mitt namn, BIC och IBAN. Som om jag skulle ge dem någon annans kontonummer...?

 

Tankar

 • zerny säger:

  Ja, herregud! Innan jag fick mitt "carte vitale"(tog en evighet), var det en hel hög med papper som skulle skickas och en massa kopior. Sedan hände det ju som vanligt att det inte var rätt papper som hade skickats, så en ny bunt med papper som skulle fixas. Usch, sicket "pappersland" la France är! ;)

  Svar: Ja, heeelt sjukt!
  Linnea Ringhage

  2014-08-01 | 12:58:35
  Bloggadress: http://zernylafrance.blogg.se

Dela dina tankar