Trafik och fransmän

Jag fick en utskällning häromdagen av en fransman för att han tyckte att jag körde för nära hans bil när jag skulle fickparkera bakom hans bil(vilket jag inte gjorde egentligen). Men jag känner att hans nationalitet fråntar honom all rätt att klaga på min bilkörning.

Dagens franska ord

 
Dagens franska ord är noctilien som är namet på nattbussarna som går i Paris-området. Inte ett franskt ord egentligen, men när jag sa till en fransman att jag skulle ta bussen hem kl. 2 på natten rättade han mig och sa att det heter inte autobus på natten, det heter noctilien. Tydligen är det viktigt. 

Potatislasagne

Lunchen idag blev resterna av gårdagens middag som barnen inte tyckte om. Jag var stolt ändå, tyckte att min potatislasagne var riktigt god!
in 

Första gången jag blev gråtfärdig

Hela förra veckan(bortsett från måndagen) fram till igår var så bra. Barnen har varit snälla och så och det känns som att vi blir mer och mer kompisar. Men igår blev jag gråtfärdig för dagen slutade så hemskt. 
   Jag hade barnen själv hela dagen och kvällen i stort sett, båda föräldrarna var på tjänsteresa så jag skulle ha dem över natten ensam också. Dagen gick bra, allt var lugnt, vi hade kul ihop, sjöng i bilen på väg till tennisen(klyshigt), levde idyll-liv.  Middagen blev lite kaos när barnen inte gillade det som serverades, men det gick att lösa. Men vändningen kom vid åtta-tiden på kvällen. 
   Då ringde pappan och sa att han var på väg hem och skulle komma om en halvtimme. Jag blev förvånad men insåg att jag hade missuppfattat tidigare information så jag blev såklart glad över att slippa vara helt ensam på natten.
    H satt och tittade på TV och skulle strax gå och lägga sig. L hade redan nattats. När jag berättade att pappan var på väg gjorde H en helomvändning från att ha varit lydig och foglig hela dagen till att bli rosenrasande när jag skulle stänga av TVn. När jag skulle få honom att borsta tänderna sprang han iväg, jag gick efter men blev bara slagen, sparkad och nypt. Fick en spark på käften och kuddar kastade efter mig. "Jag vill att du skall åka tillbaka till ditt hus i Sverige!" fick jag höra. 
   Jag kan inte tvinga en 8-åring, jag är inte tillräckligt stark. Jag ville gråta. Hur blev det såhär? Det gick ju bra i flera dagar. H har frågat om jag vill följa med till sommarhuset, om jag kan leka med honom, spela fotboll. Vi har skrattat och haft långa samtal i bilen till och från skolan.
    Och igår hatade han mig. 

Godaste sushin finns i Frankrike

Herregud vad god sushi jag fick att äta ikväll!
   Jag brukar vara lite skeptisk till sushi, har haft väldigt blandade känslor kring det och brukar verkligen inte få ner många bitar om det inte finns annan mat i närheten som jag kan lukta på(för sushi luktar inte gott). Men jag kunde ju inte säga nej när de beställde åt mig, och jag försöker ju dessutom få barnen att prova allt innan de säger att de inte tycker om det, så jag kände mig tvungen att ge det en chans. Och det var jättegott!
   Kvällen blev ju inte direkt sämre av att det bjöds på tårta till efterrätt. Den enkla orsaken till detta var att det är min au pair-mammas födelsedag. Och nästa vecka är det lilla L som står på tur.

Fiskgratäng


 
 



 
Nästa gång jag lagar detta tänker jag använda lax istället för torsk, och kanske ge såsen lite citronsmak istället. Man kan även göra såsen med lite crème fraiche, lägga på lite tomater, inkludera räkor, använda nya kryddor. Ja, det går att variera ganska långt helt enkelt. Enkel vardagsmat som kanske gör det lättare att servera fisk till barn.
   H åt detta artigt, men påpekade sedan att han hellre äter lax. Men jag måste säga att det är ett framsteg när det kommer till hans matvanor, jag tror inte ens han hade smakat för två veckor sedan.
 
 
 
 

För lite sömn med allt vad det innebär

Jag sov hur dåligt som helst natten till idag. Jag har ingen aning om varför, det bara var så. Jag vände och vred mig, tittade på tråkig tv3play, andades med yoga-teknik, läste om utställningar i Paris i Pariscop. Men inget hjälpte. Min gissning är att jag tillslut somnade vid 4.30. 
   Mitt larm var ställt till 6:30 på mobilen som låg på mitt bord en bit bort. Kl. 7:33 vaknade jag med mobilen i handen. Hade tydligen varit sneaky och stängt av den i sömnen. Men upp och hoppa, för kl. 7:50 skulle jag åka med H för att hämta vår samåkningskompis. Så jag hann inte äta frukost. Magen kurrade hela den långa timmen vi spenderade i bilen. Köerna var såklart ovanligt långa. 
  Efter att jag lämnat barnen skulle jag handla. Jag blev glad då jag kom på att det ligger en McDonalds intill mataffären, så jag tänkte att jag kunde köpa mig en frukost där. Men det var stängt, skulle inte öppna på en halvtimme. Det fick bli Lidl, som också låg intill. Croissant och müslibar var kanske inte vad jag var sugen på. 
   Dagen har ändå gått bra med tanke på min energinivå, men nu är jag så trött att jag mår illa. 

Pinsamt

Mitt rum är riktigt äckligt stökigt nu, jag trodde jag skulle ha tid att städa idag men det blev inte så. Själv tycker jag väl inte att det är någon större fara, jag hittar oftast vad jag behöver, men nu kom min au pair-mamma in för att snacka! Jag hade aldrig låtit någon med ett rum som mitt ta hand om mina barn...

Min karta

Jag har en egen karta på googlemaps där jag sätter ut adressen till caféer, områden och affärer. Klicka på bilden "MIN KARTA" i den högra sidokolumnen (eller här) för att komma till kartan. Tanken är att den ska uppdateras löpande.


 
 

Söndagsnöje

Idag kände jag mig mycket friskare än igår, härligt. Jag hade blivit inbjuden av Elin att äta lunch i le Marais, mysigaste kvarteret i Paris. Sagt och gjort, vi tog tåget in och väntade in Maria som skulle följa med. Tyvärr är resturangerna i Marais totalt fullpackade med folk på söndagar, och vi hade inte mycket tid då Elin och Maria skulle vidare till Svenska kyrkan i Paris. Men vi hittade en lucka som sålde falafel. Servicen var extremt långsam, men falafeln var värd det. Och den var inte dyr heller. 
   Saken med le Marais är att de är de gamla judiska kvarteren, och detta märks fortfarande. Många i området är judar och flera av  resturangerna är hebreiska. Så falafeln vi åt var the real deal. Istället för en massa gatuköks-tjafs som man brukar få till sin falafel hemma i Sverige så serverades den här med strimlad vit- och rödkål, marinerad aubergine, sesamsås, gurka och tomat. Jättefräscht och gott. 
   När jag sagt hejdå till tjejerna som tog metron mot Courcelles strövade jag omkring lite själv i kvarteren och tänkte att jag lätt skulle hitta Kilo Shop som jag besökte i sommras. Det tog ett tag, men jag hittade den. Tyvärr var det inget där som föll i smaken, jag hade hoppats på att hitta en snygg läderjacka. Det får bli en annan gång. 
   Men på vägen tillbaka till metron hittade jag istället Tilt Vintage Store. Mysig, liten butik med ganska bra grejer, inga fantastiska kap med tanke på priset men definitivt värt ett återbesök. Jag köpte en lagom mjuk, urtvättad flanellskjorta. 
   Passade på att köpa Pariscop också, en tidning med listor över allt som händer i Paris under veckan. 40 cent, värt. 


 
 
 

Det är alldeles för roligt att blogga.

Jag skulle bara blogga för min familjs skull, så att de visste vad jag höll på med. Men nu är jag helt kär i att blogga, skapa bilder i Gimp, bla bla bla. Idag har jag varit hemma på mitt rum, sov länge. Jag behövde nog en riktig vilodag. Har bara ätit lite, och jobbat med bloggen. Kodmallar, html, css-formatering och skit. Mysigt.  

Att ta sig hem

Så kvällen igår blev ju inte vad jag hade tänkt mig. Jag mötte upp ett härligt gäng i Saint Germain en Laye, vi satt på resturang. Några åt middag, andra(typ jag och Ellen) åt dessert, några tog ett glas vin. Trevligt. 
    Men när vi skulle ta sista tåget hem så krånglade biljettautomaterna, såklart. Så vi missade tåget. Så vi bestämde oss för att kolla upp bussarna. Men det finns ingen samlad bussinfo, så vi får springa runt till olika busskurer i mörkret. Nehe, inga bussar verkar gå. 
   Vi försöker hitta en taxi istället. Men det kommer inga. Två kvinnor frågar om taxikön, vi vet inte. Följer efter dem ett slag och letar, hittar en busskur. En buss hem till oss går om 14 minuter! Ja, glada tjejer!
   Det är kallt. Bussen kommer om 10 minuter. Vill hem till sängen. Bussen kommer om 2 minuter. Kollar på folk. Bussen skulle varit här för 3 minuter sedan. Bussen kommer inte. 
   Vi går in på resturang, ber om numret till taxi. De har precis ringt efter taxi åt de två kvinnorna vi träffade tidigare, bestämmer oss för att dela. Taxin kommer aldrig. Ringer igen. Lång väntan. Taxin kommer, pratar franska, åker hem. Resan tar 5 minuter. 

Asså, grym e jag!

Har lyckats skapa och lägga till en egen fungerande länk som hamnat på rätt ställe i bloggen så att man kan följa med bloglovin! 
   Idag är det slappedag, hoppas på att bli frisk från förkylningen som inte direkt blev bättre av nattens kaos. Så massa tid för mig att sitta och nörda med html-koder. Yay!

Bloglovin

Matschema

Jag har tagit till mig råd från olika folk och satt mig ner och gjort ett matschema. Så när jag ska planera mat kanske det blir lite lättare framöver. Hoppas det. 
 
 

Halvt misslyckad present.

Jag hade tagit med mig presenter till barnen från Sverige, varsin bok. Men jag har helt glömt av dem, de har legat på mitt skrivbord i källaren och när jag sett dem har jag tänkt "Imorgon lämnar jag över dem" men så glömmer jag av det bland allt annat som ska göras. 
   Igår kom jag dock på det efter middagen så barnen fick äntligen öppna paketen. Typiskt nog hade H redan den LasseMaja-bok jag hade valt, så jag får fixa det på något sätt. Lilla L fick "God natt, Alfons Åberg" som vi läste som godnatt-saga. Väldigt bra bok att lägga barn med, lite underförstått att de inte får ropa efter saker när man gått   därfrån. 

Stuvad potatis utan lax

Till lunch ville jag använda potatisen som legat ett tag. Men eftersom H säger sig hata kokt potatis var jag tvungen att tänka ut något annat. Stuvad potatis visste han inte var det var, så jag sa att det provar vi då. 
   Jag hade ett recept ur "Vår kokbok". Men jag hade inte alls så mycket potatis som i receptet, så jag fick improvisera med mängden. Men det har jag verkligen blivit mycket bättre på sen jag kom hit och började laga mat varje dag, att improvisera. Så mina stuvade potatisar blev faktiskt riktigt bra! Kanske lite överkokta, men det gör ju inget, det ska ju vara mjukt och krämigt när det är stuvat tycker jag. 
   Till det tänkte jag ha rökt lax som jag var och handlade i fredags. Men när jag öppnade paketet insåg jag att jag tagit fel, det var forrel(vem ställer forrelpaketet precis vid alla laxpaketen i affären?).
    Nervös direkt. Skulle H gå med på att äta det här? Jag kunde inte göra mycket mer än att försöka, och tursamt nog tyckte han att det var bättre än lax! Och den stuvade potatisen tyckte han också om! Och han tog lite hericots verts på sin tallrik för att dekorera! Vad hände där? Han har sagt flera gånger att han hatar hericots verts. 
   Ännu en lunch avklarad, bara ca 300 kvar eller så. Framgång. 

Tydligen är jag gammal

"I måndags när rörmokaren kom trodde han att det var jag som var ägaren till huset, det var väl lite konstigt?"
"Varför det?"
"Jamen, ser inte jag lite ung ut för att äga ett sådant hus? Eller jag kanske ser gammal ut?"
      H tittar forskande på mig, sedan nickar han. 
 
Fick även lite kritik under fotbollsmatchen.  "Kom igen din gamla tant!"

... och så går det uppåt.

Vilken underbar dag jag hade med barnen igår! Det var tufft, det var stressigt ibland, men det var värt det. Jag kännner mig så mycket bättre nu, mil ifrån hur jag kände mig i måndags. På morgonen tog jag RER(tåget) med barnen och au pair mamman till tandläkaren i Paris. På tillbakavägen hoppade au pair-mamman av i La Defense för att gå till jobbet och jag åkte de resterande stationerna hem med barnen. H hade studiedag, så det var därefter heldag med båda barnen. 
   Lunchen åts med god aptit, och jag var lycklig. Därefter hade H pianolektion med en lärare som kommer hem till oss så jag kunde plocka undan efter lunchen och leka med lilla L i lugn och ro. Men sen blev det bråttom till tennislektionen som börjar 14, en kvart efter pianolektionens slut. Det blev stressigt då vi inte hittade tennisracket, men ca 13:55 satt vi i alla fall i bilen och gasade iväg. Som tur var var det första tennislektionen för säsongen, så vår sena ankomst märktes inte eftersom det var lite inskrivningar och sådant. H skickades in på tennisbanan och jag körde iväg med lilla L till (mitt älsklingsställe) Monoprix. Barnen äter nämligen mängder med mackor, så brödet behövde fyllas på(jag köpte två brödpåsar, en är redan slut). 
   Att backa ut från min illa valda parkeringsplats var dock inte så lätt, jag körde in i ett (dumt placerat) träd, inte så att det var någon fara men det tog ett tag innan jag kom ut. Följaktligen blev jag sen till hämtningen av H. Men han var glad ändå(!). 
   Eftermiddagen spenderades med lite lek, fruktstund och pysselstund då vi satt och gjorde egna illustrerade böcker. H skrev om en snigel som skulle från Sverige till Paris. Jag skrev om en pojke som bara åt pannkakor med ketchup(*hint hint*). 
   Till middag gjorde jag det enkelt för mig, färdiga pommes i ugn och stekt kyckling. Fatta vad glad jag blev när H frågade om vi kunde ha mysmiddag framför TVn! Så han ringde sin pappa som gav oss tillstånd och vi tittade på franskt barnprogramm medan vi doppade pommes i ketchup. 
   Speciellt för dagen var att mina au pair-föräldrar var iväg på opera, så jag fick ha barnen hela kvällen också. 
   Efter lite läxläsning spelade vi fotboll, något av en tradition numera. Jag gillar det, barnen blir lite trötta osv. så det är lättare att lägga dem. Lilla L krånglade lite vid läggdags men insåg snart att hon var trött så vi läste Alfons Åberg och sjöng "Lille katt". Jag läste högt för H också, i nästan en halvtimme. Han kunde dock inte somna utan smög upp och la sig i föräldrarnas säng vid 21:30, (45 minuter efter läggdags). 
   Jag satt nere i mitt rum med dörren öppen och lyssnade efter ljud, men det var tyst tills jag somnade. Fin dag,  barnen är underbara, jag trivs. 
 
Klicka på länkarna i inlägget för att komma till relaterade inlägg

Nya skor

Jo, dessa skor är så snygga så jag bara måste lägga upp en bild. Totalt oanvändbara. Men snygga. Köpta för 10 euro på loppmarknaden vid Porte de Clignacourt. Tredje gången jag var där nu. Jag kommer aldrig få nog. Rekommenderas starkt. 
 


Glöm allt jag skrev!

Idag känns det bra, idag känns det lätt. Idag har jag inte bråkat med barnen, inte stått i bilkö, inte brutit ihop. Istället för att jag körde H till skolan imorse samåkte han med en granne (detta beror dock inte på mitt misslyckande igår, det var bestämt så). Så jag inledde dagen med att gå till den betydligt närmare belägna skola som lilla L går i. Jag satte henne i vagnen och gick genom parken. Mycket mindre stress där än i bilkön.
   Hade egentligen tänkt att ge mig ut på en löprunda direkt efter, hade träningskläder på mig och allt, men det började regna så smått så jag ångrade mig. Vill inte utmana ödet för mycket när jag tror jag har förkylning på gång. Men att dra vagnen uppför trappor var kanske träning nog.
    Jag spelade fotboll med H också efter middagen. Det känns riktigt bra med honom ibland. Han skrattar och det känns som att vi bondar. Jag behöver nog bara ännu mer tid. Och idag, när au pair-mamman talade om att jag kommer vara ensam med barnen en natt och frågade om jag ville ha städerskan som extra stöd under natten protesterade H tillochmed och ville ha mig!
    Bra dag.

Hemlängtan eller något

Nej, idag var ingen rolig dag. Till att börja med iallafall. Jag försov mig och vaknade 20 mminuter innan jag skulle köra iväg H till skolan. Dessutom var vattnet avstängt på grund av en läcka, så jag kunde inte tvätta ansiktet eller något och kände mig extremt ofräsch. I alla fall kom jag iväg med H och skulle plocka upp skolkamraten R på vägen eftersom vi idkar samåkning. Men självklart insåg jag efter en stund att jag faktiskt inte alls hittade vägen dit, utan fick ringa min au pair-mamma som bestämde att vi  körde tillbaka, hämtade henne och lilla L vid hemmet och så fick hon köra till R. Detta resulterade såklart i en rejäl försening, massa stress för mamman och magont för mig. 
   Barnen kom in genom porten i tid, vi klarade oss, men jag mår dåligt. Jag vill inte göra fel, jag vill vara Supernanny. Det var ett onödigt fel, ett dumt fel. Jag borde ha kunnat vägen. Istället för att underlätta för familjen känns det som att jag förstör och försvårar. Och när jag satt där i den väldigt franska bilkön, och var trött och hungrig, undrade jag om detta är hur året kommer se ut. Bilkö, diska, laga mat, bråka, diska. 
    Det finns mycket roligt att göra också, självklart. Helgerna är underbara! Paris och Le Vèsinet är jättevackra platser och jag vill inget hellre än att bo här, prata franska och äta baguette. Men jag kanske var dåligt förberedd. Kanske borde jag ha valt ett annat sätt att uppleva Frankrike på. Kanske är det den nalkande storförkylningen som talar. Jag känner på mig att jag kommer bli sjuk, snart. Jag vet inte hur vi löser det. Jag får se. 
    Tur att man har en mamma man kan ringa när det är tufft. Jag saknar familjen, men jag vill inte hem, inte ännu. Jag ska försöka lite till. Det går upp och ner hela tiden, nu råkade det gå ner. Snart går det upp igen. 

Jättespindel!

 
Vad är grejen med alla äckliga djur jag hittar!? Den här krabaten hade bosatt sig i mitt rum när jag kom hem i lördags. Lyckligtvis kunde jag fånga den och släppa ut den. Men jag tror jag är mer försiktig med att lämna fönstret öppet i framtiden. 

Montmartre

Efter picknicken drog vi till Champs Élyssées, tittade på butiker, fick doftprover, gick på Starbucks(nya favoriten). Kvällen spenderades i Montmartre, men inte vid Sacre Coeur utan i kvarteren bakom. Vi såg street art, folk och åt middag på en resturang med dålig service. Mysigt.
 
 
 

Marknad

Lördagen inleddes med ett besök till Place du Marché (marknadsplatsen/torget) i Le Vèsinet för att införskaffa lite picknickmat. Jag kan inte riktigt komma över att detta är fransmännens (och min) vardag med mysiga marknader. Picknicken avnjöts sedan i Parc Monceau i Paris tillsammans med andra svenska au pairer. 
 
 
 
 

Fransk film

Fredagen var ganska lugn, förutom att jag skulle storhandla. Det tog ett tag, speciellt då jag inte hittade i affären(sprang minst 30 varv runt samma hyllor), dels för att man verkligen vill handla rätt när man handlar åt någon annan(tänk om man köper fel toapapper liksom!), dels för att inköpslistan inte var indelad efter butikavdelningar utan  efter måltid(så jag fick ju gå tillbaka till fruktavdelningen x antal gånger) och slutligen, dels för att jag hade L med mig som antingen sprang iväg, stod ivägen för mastodont-kundvagnen eller grät och ville hem. 
   Eftermiddagen förflöt dock smärtfritt, H tyckte om middagen och au pair-mamman kom hem tidigt. Dagen avslutades med gratis utomhusbio. Ellen och jag tog med oss en liten flaska vin, ost och filt och ansträngde oss(nåja) för att förstå, vilket var omöjligt eftersom vi var ca en halvtimme sena och filmen var väldigt fransk. Men svordomarna förstod vi!
 
Osten kanske ser äcklig ut men den var god!

Lägesrapport från hemmet

Jag fick ett fint vykort från min morfar på posten. Jag blev jätteglad, dels för att det är trevligt med lite korespondans, dels för att jag då vet att min "särskilda postadress" fungerar. 
 
Vykortet föreställer min morfars gård. 
 
"I Paris sjangtila salar, alla busar franska talar" var inledningsfrasen. Typiskt morfar. 

Picknick och tvätt

Idag samåkte H med en granne till skolan, vilket han kommer göra varje torsdag, så jag behövde bara få L till skolan. Jag måste skamligt nog erkänna att jag tog bilen för den 10 minuter långa färden, men jag har inte lärt mig barnvagnen ännu. Efter det gick jag på marknaden på Place des Charmettes som ligger precis i närheten av huset där jag bor. Jag köpte bananer och persikor, jättegoda!
    En mysig sak när man handlar på marknaden är att de frågar om man vill ha frukt som man kan äta idag, eller om man vill ha frukt som inte är riktigt mogen som kan förvaras några dagar. Och så får man jättegoda smakprover! Bitar av nektarin, plommon och jordgubbar. Mums! Himla trevligt folk!
   Efter marknaden gick jag till ett bageri precis intill och köpte två croiassanter som precis kommit ur ugnen. Mina första croiassanter sedan jag kom hit(fail). Anledningen till allt detta var att jag var skulle på picknick med några andra au pairer från min lilla by, alla från olika länder. Det var lite kallt men mysigt, vi satt i Les Ibis som är en liten park här i Le Vèsinet. Men sedan frös vi, så vi tog en kaffe på ett café. 
    Jag har försökt hitta brevpapper idag så att jag kan börja skriva brev till min nära och kära, men alla små butiker har så konstiga öppettider. Jag får göra ett nytt försök imorgon. 
    Idag har jag tvättat min tvätt också, för första gången. Vi får se hur det har gått, jag måste säga att jag är lite nervös eftersom jag inte tvättar så ofta annars(bortskämd) och maskinen är ju dessutom lite mer avancerad än jag är van vid.
Hos bagaren
 

Jättesnigel!

Den största snigeln jag någonsin sett såg jag idag. Den var nästan lite läskig. Men det blir mycket mat på den.
 

Play-doh

Jag bara älskar när L leker med Play-doh. För det första sitter hon lugnt vid köksbordet och kan sitta där ganska länge, medan jag lagar mat t.ex. Men för det andra så luktar det ju jättegott! Jag älskar Play-doh, blir alldeles nostalgisk och tänker tillbaka på när man själv satt där och knådade. Finns det parfym som luktar Play-doh?
 
 
 
 

Morgonstund

Nu har H lämnats på skolan, jag har kommit hem och har lite tid för mig själv. Idag körde jag även en annan flicka till skolan, det kommer bli lite samåkning framöver.
Jag njuter av kaffe och baguette i köket, lyssnar på fransk radio(finns det något bättre?). Men jag behöver verkligen ett par byxor, så idag ska jag in till Paris och handla lite. Kommer möta upp två tjejer vid Opéra och promenera runt i området där innan jag får åka hem igen och hämta barnen på respektive skolor vid 16:15. Men några timmar shopping blir det i alla fall.

Högtalare

Innan jag åkte till informationsmötet kom min au pair-pappa in med en matta till mig. Det tog ett tag innan jag fattade att de var till mitt rum, men det var ju jättesnällt. När jag kom hem från mötet var familjen i full gång med att storstäda i källaren. Under röjandet hade de hittat ett par datorhögtalare som jag fick i present. Så snälla!
 
 
Den fina mattan i bakgrunden.

Svenska kyrkan i Paris

Idag var jag iväg på informationsmöte som svenska kyrkan höll i Paris. De har en relativt stor lokal där och har massa aktiviteter. Massa au pairer och andra svenska ungdomar i Paris samlades och bjöds på varma mackor och saft. Sedan skrämde de upp oss om hur farligt Paris är. Underbart. Skit samma.
    De kommer iallafall ha söndagsträffar för ungdomar där de hittar på saker, går på muséer, bakar osv. Men helt ärligt, vill jag spendera mitt år i Frankrike med en massa svenskar? Nej, jag vill träffa fransmän och fransyskor, uppleva kulturen på riktigt, äta den franska maten(osten framför allt).
    Men de svenskar jag har träffat hittills har såklart varit jättetrevliga och jag tänker inte utesluta dem. Det kan vara skönt att snacka svenska, att ha tryggheten. Men veckan som kommer ska jag ta tag i mitt sökande efter franskt folk. Det måste ju gå. Jag träffade massa trevligt(lite för trevligt kanske) franskt folk i Paris när jag tågluffade.
    

Fotade lite på väg hem från stationen

 

Osäkert ikväll

Jag fick höra idag att det bara är prostituerade som går barbenta i kjol, utan strumpbyxor, i Paris nattliv . Jag som varken har ett par strumpbyxor eller byxor är därför väldigt spänd på vad som händer ikväll när vi ska äta middag och leta uteställen i huvudstaden. Dagens spänning!

La CLEF

Idag skulle jag och Ellen kolla lite kurser på La CLEF som hade öppet hus, så vi tog tåget till Saint Germain en Laye och lyckades efter lite(mycket) letande hitta skolan. Vi fick lov att ta hjälp av en inföding för att hitta.
    Vi träffade andra au pair-tjejer där som ska läsa franska, La CLEF har en speciell kurs för au pairer. Förutom det har de även en massa andra kurser man kan ta. Jag blev ju inte lite sugen på att lära mig att dreja osv.
    Men det mest lockande var ju såklart orientalisk dans(för det är nästan Bollywood). Tyvärr var det ganska dyrt, och man måste skriva in sig för ett helt år. Så jag kommer nog leta vidare efter något liknande.
    Så vi var lite besvikna på deras öppna hus, det var liksom bara "Hej, här är lokalerna, varsågod, skriv in dig!" Vi hade kanske förväntat oss lite workshops och sådant. Men vi kompenserade det med en Caesar-sallad på en trevlig uteservering, och det obligatoriska besöket hos Monoprix.

Le petit déjeuner

Idag åt jag lyxig frukost, jämför med yoghurtburken jag brukar få i mig. Jag kokade havregrynsgröt som jag toppade med frusna hallon och åt mitt hembakta bröd från igår med sallad och ost. Gott! 
   Jag kokar min gröt med en del(t.ex. 1 dl) havregryn, en del mjölk och en del vatten. Det tycker jag blir lagom krämigt och lagom mosigt.
 

Improviserad linssoppa med hembakt bröd

Idag gick L bara halvdag på maternelle(fransk skola för treåringar) så när jag ätit lunch med henne bestämde jag att vi skulle baka bröd till middagen. Hon kanske inte hjälpte så mycket men det blev i alla fall 9 fina brödbullar. Jag gjorde en halv sats eftersom det inte fanns mycket mjöl i skafferiet. 
   Till middag lagade jag sedan en jättegod linssoppa! Ursprungsreceptet som är Anna Skippers hittade jag här. Men eftersom alla ingredienser inte fanns hemma fick jag förändra lite. Jag uteslöt ingefäran och gurkmejan också eftersom H inte gillar kryddor. 
 
Självklart vägrade barnen äta, men det är deras förlust!

Egen tid.

Idag har jag halva förmiddagen ledig, lilla L ska hämtas på skolan här i närheten kl. 12. Men jag får ändå ta vagnen. Så jag passar på att dricka te, blogga lite, chatta på facebook osv. Sådant som jag brukar göra på kvällarna när jag borde sova. Nu börjar de "riktiga" veckorutinerna infinna sig, och det är skönt.  Nästa vecka är det ganska chill med barnen i skolan osv. 
   Jag har lite panik inför middagen dock, jag skulle vilja göra typ enchiladas eller något men jag tror inte det kommer funka. Jag måste planera på riktigt snart. 
   Ikväll kommer jag nog sluta sent, au pair-pappan är den förste av föräldrarna som kommer hem ikväll, och han kommer antagligen sent. Men på lördag väntar nya äventyr!

St Germain en Laye-fika

Igår hade jag ju som sagt lite ledig tid på förmiddagen, så jag mötte upp Ellen(svensk au pair) som jag mejlat lite med innan jag kom hit och så åkte vi med tåget till St Germain en Laye och mötte ytterligare en au pair(svensk) och fikade. St Germain en Laye är en större förort/stad och jättemysig! Dessutom går det snabbt att ta tåget dit så antagligen kommer jag åka dit en del på förmiddagarna framöver, när jag inte orkar åka till Paris. Men helgerna är Paris-tid!

Trevlig middag

Idag blev jag ganska stolt över min middag. Den var kanske inte så speciell egentligen men det var första gången på länge som jag gjorde potatismos och det blev bra! Jag la moset som en krans kring lite stekt köttfärs i en ungsfom och hade lite ost över. In i ugnen en stund bara för att gratinera - jättegott! 
   Tyvärr kan jag ju inte krydda så mycket eftersom H inte gillar kryddor, lök eller peppar(!). Om jag vågade skulle jag haft en massa balla kryddor i köttfärsen men nu fick den bara puttra i lite vatten och tomatpuré. 
    H åt iallafall en stor portion, vilket gjorde mig jätteglad. Det var faktiskt han som föreslog att vi skulle göra potatismos i ugn, vilket glädjer mig. Han var också med och tittade på medan jag lagade maten, och gjorde samtidigt nektarinjuice...(?) Jag tänker att om han är med mer i köket kanske han skulle kunna prova mer mat, om mat blir lekfullt och intressant, inte bara ett måste. 

Städning

 
Idag städade jag på mitt rum efter att jag kommit hem från att lämna H på skolan. Vi var där 5 minuter innan grinden öppnades, men slapp ändå kaoset (måste beskriva skolans parkering, men det blir en annan gång). I alla fall har jag nu slutgiltigt packat upp mina saker (två veckor efter min ankomst) och mitt rum känns mycket trevligare. 

Fried rice

Gårdagens lunch som jag improviserade fram från lite gamla rester i kylen: stekt ris. Det blev faktiskt rätt bra och gick hyfsat snabbt. Bara att fräsa lite lök och allehanda grönsaker(ärtor, blomkål, morot) sedan i med gammalt kokt ris och ett uppvispat ägg och så blanda, blanda! 
 
 
Om jag har tur imorgon finns det gamla pannkakor kvar i kylskåpet som jag kan värma till lunch. Ska bli skönt att bara laga middagen. Och skönt att vara helt ledig på dagen! Börjar inte förrän 16:15 då H ska hämtas från skolan, förutom att jag kör honom dit då vid 8. Men däremellan: LEDIG!

Smart bok

Jag sitter med matplaneringen, och det är inte lätt. Så det blir kanske lite sen sänggång ändå. Men jag har iallafall en praktisk bok som jag kan skriva i. Fick den i present med tanken att den skulle vara dagbok under året, men jag har redan en dagbok så den får tjäna som planerarbok istället. Jag hoppas matlagningen blir lite lättare, snabbare och bättre i framtiden om jag kan planera bättre osv. 
 
 

Duktig kväll

Jag lyckades ta mig ut på löprunda! Hurra! Jag hittade inte någon grusslinga på 5 km. dock i parken, så jag sprang lite improviserat i diverse cirklar. Det var inte läskigt alls att springa här på kvällen, fast det brukar jag ju inte tycka hemma heller direkt. Men det var upplyst och fint och jag var inte ensam. Fransmän jobbar ju ganska långa dagar så det var en hel del joggare i parken trots att klockan var närmare 21. 
   Nu ska jag inte sitta och kolla strunt på datorn hela natten bara för att vakna astrött imorgon. Jag ska bara duscha och sedan planera lite måltider framöver i min fina planeringsbok. Senast 22:30 skall lampan vara släckt! *sträng min*

Jag är bra på att göra bort mig.

Idag gick förmiddagen bra, H var i skolan vilket betydde att jag bara hade lilla L (så mycket enklare med bara ett barn!). Men eftermiddagen gick sämre. 
   Efter att ha lämnat L hos au pair-mamman på skolan där hon ska börja på torsdag för ett "öppet hus"-besök skulle jag ensam köra till Lycée International för att hämta H. Jag kom fram, parkerade på franskt manér(det vill säga rakt upp i refugen) och väntade med alla andra föräldrar på att barnen skulle komma ut. Att hämta på skolan är ett kapitel helt för sig självt på grund av det franska sättet att handskas med 270 barn som ska hem, men det var inte poängen här.
    Jag hittade H och vi gick mot bilen. Då har någon (säkert italienare) kört upp med sin bil på refugen, precis brevid mig. Min och H's dörrar var helt inlåsta. Så jag fick knöka mig in från andra sidan, och han hoppade in genom bagaget. "Jaja"tänkte jag, "det här löste ju sig". Men på motorvägen tillbaka upptäcker jag att bilen dessutom kört på min sidospegel! Den är inte trasig, men har blivit böjd på ett sådant sätt att det inte går att se något på vänster sida! Det var riktigt läskigt. 
   Självklart körde jag dessutom fel på tillbaka-vägen (2 gånger) och nu vill H ta bussen till och från skolan istället (true story). 
   Som grande finale lyckades jag rycka av handtaget till kylskåpsdörren när jag plockade undan middagen. Skjut mig. 
 
 
Dagens franska ord är manier och manièrePå svenska har detta blivit manér. Manier[manje] betyder handskas med, manövrera, men kan också vara slang för att röra på påkarna, rappa på. (Te manie le popotin [tö manj lö popotän])
Manière [maniär] betyder sätt eller vis, uppträdande, fasoner.

Hoppas på löprunda

Idag är jag trött men får skylla mig själv. Jag somnade inte i tid igår. Men jag hoppas jag kommer ha energi nog till att ta en löprunda ikväll i en liten park som heter Les Ibis. Det ska tydligen finnas en ca 5 km. lång slinga där på grus. Skulle vara riktigt trevligt. 
   Vi får se när middagen är avklarad. Au pair-mamman är hemma ikväll så jag tror det blir middag runt halv sju. Kanske inte optimalt att jogga därefter men jag har inte mycket annan tid. 

Lugnt och skönt

Har bara lilla L just nu, H började på skolan idag. Vi lyssnar på fransk radio, leker med min kamera och tar kort på "snutten". Snart är det dags att göra lite lunch, jag tänkte svänga ihop lite rester från kylen till något gott. Ska börja skriva min matplanering idag också.

Dagens franska ord

 
Dagens franska ord är iPad. För i Frankrike uttalas det inte med ett engelskt i som i resten av världen, utan med ett svenskt i. Det uttalas således ïPad. Jag blev rättad när jag sa iPad med amerikanskt i. 

-



 Förutom att jag verkar ha listat ut hur jag ska hanskas med H så har även resten av dagen flutit på riktigt bra. Jag har inte alls kännt mig särskilt stressad eller så. Och då har jag ändå varit och handlat några förnödenheter med barnen (att handla med barn är något min au pair-mamma varnat mig för), lagat två kompletta måltider och handskats med L som är riktigt hård i magen och inte kan/vågar bajsa. 
   Stämningen har varit avslappnad. Jag har spelat pingis med H, vilket han verkade uppskatta. Vi har lekt med Lego också och pratat om bilar och garage. Han har så mycket att berätta när man tar sig tid. 
   Jag och L fick lite ensamtid när H och mamman var på inskrivning på simklubben på kvällen. Då passade vi på att mysa i soffan, äta kvällsmat och sitta på mitt rum vilket hon tycker är spännande. 
   Summan av kardemumman, jag börjar få koll på det här tror jag!
 
 
 

Jag stod på mig, och vann

Idag hade jag laddat för strid. Jag trodde det skulle bli en upprepning av fredagen med en hel del bråk. Och det började inte bra. Redan på morgonen ville H ta fram sin iPad som faktiskt låg undanstoppad i ett skåp eftersom han inte ska sitta med den på veckodagar och spela.
    Jag försökte vara snäll och förklara att han inte får använda den men han ville inte lyssna. "Fråga mamma om jag får ha den" blev hans svar. Tursamt nog var pappan hemma och jag frågade honom (på franska :) ). Han höll med mig, så jag drog iPaden ur händerna på H, sängde av och la tillbaka den i skåpet. Han blev givetvis jättearg och skrek och grät, men jag ignorerade detta. Jag tror inte det är bra att uppmärksamma negativt beteende (psykolog?).
     Jag hörde hur han vädjade till sin pappa men pappan stod på sig han med vilket var skönt eftersom jag var rädd att han skulle blidkas av sonens gråt. Medan H surade på sitt rum övertalade jag L att ta på sig kläder och borsta tänderna med den enkla sanningen att vi skulle till affären och då kan man inte gå i pyjamas.
När pappan åkt och jag skulle få H att göra sig i ordning fruktade jag ännu en aggressiv attack men det kom ingen. Han var hur lydig som helst. Har jag vunnit någon slags respekt eller så?
    Jag fick honom till och med att sitta ner vid matbordet och äta middag fast han "inte var hungrig" och behövde bara be honom en gång. Känner mig som en super-nanny idag.

Mys i Paris

Idag har jag varit i Paris för första gången sedan jag kom hit, tredje gången för mig totalt. Jag mötte upp au pairer jag träffade igår för lite lunch i de härliga Marais-kvarteren. Jag fick även träffa två andra svenska au pairer som jag inte mött tidigare. Det är verkligen ett gött gäng med tjejer. 
   Det är väldigt skönt att träffa andra au pairer och prata om barnpassning, värdfamiljer och om livet som ny i Frankrike. För mig är allting väldigt nytt och jag behövede prata av mig. 
   Det var således även första gången jag tog tåget till Paris från Le Vèsinet, vilket gick smidigt förutom att jag fick tänka lite när jag skulle köpa biljett. Jag måste bestämma mig för om jag ska skaffa månadskort eller åka på kuponger. Antagligen blir det helgerna som spenderas i Paris, så det är inte säkert att ett månadskort lönar sig.
   Tiden går snabbt, det är redan sent och jag ska ha heldag med barnen imorgon. Längtar redan till nästa helg (om man får vara så elak), då blir det säkerligen Paris igen!
 
 

Övningskörning

Idag har jag övat på att köra till skolorna som barnen snart börjar på, och det gick bra. Börjar få lite koll på var saker och ting ligger häromkring. Då ska man bara göra samma sak i rusningstrafik med barn i bilen då...

Förort som förort?

Ordet förort betyder inte riktigt samma sak här. När jag tänker på förort i Sverige tänker jag i alla fall mer på miljonprojekt, betonghus osv. Men min au pair-mamma beskriver vår stad/by Le Vèsinet som en förort och den är definitivt mer bildskön.
    Villennes sur Seine där vi var på poolparty ligger längre från Paris men kallades också förort och hade ännu större villor och ännu mer ordnade blomsterarrangemang kring gatorna. Och gatan som värdfamiljen bodde på låg på en egen ö(!) i Seine som man endast nådde via en grind som låses på natten. Jag lever inte i förorten, jag lever i Suburbia. 

Poolparty med au pairer, svenskar och massa barn

Idag föjde jag med familjen på poolparty! Festen hölls hos en familj med svensk mamma och holländsk(?) pappa i Villennes sur Seine, ett litet samhälle ännu mer västerut från Paris än Le Vèsinet där jag bor. Att åka dit tog ca 20 minuter från vår lilla stad.
Allt som allt var det säkert sex familjer med barn så det var en hel del stojande i poolen. Tre andra au pairer var där, bland andra värdfamiljens såklart. Jag var inte officiellt "on duty" så jag kunde lära känna tjejerna (nepp, inga manliga au pairer) och ha riktigt trevligt. Vi bor alla på lite olika platser i Paris-området men det är lätt att ta sig fram egentligen med tåget eller bilen. Vi bestämde oss för att äta lunch imorgon tillsammans i Paris, i Marais-kvarteren som är de gamla judiska kvarteren i staden och är jättemysiga. Jag har varit där som turist två gånger och stormtrivs.
För övrigt är det en ganska konstig känsla att sitta i en fin trädgård i en fin förort som ser ut som en saga (eller förväxlar jag bröderna Grimm med Desperate Housewives?). Hur som helst är det mycket vacker här i de små byarna. Jag kan inte fatta att jag ska bo här i ett år framöver. Förhoppningsvis blir det fler sådana häringa tillställningar.

Pappas cigarrer

Igår visade H mig familjens barskåp där även pappas cigarrer förvaras. Ni kan föreställa er min fasa när han tog upp en och satte i mungipan!
   - Nej, cigarrer är farliga!
   - Varför det?
Ja, hur förklarar man för ett halvfranskt barn att rökning dödar i ett land där cigarettrök pyr ur varje hörn? Jag sa att barns lungor är för små för rökning.

Frotté

Åh, vilken skön sovmorgon. Vaknade i ett tyst hus och åt en stillsam frukost för mig själv, drack grönt te som jag tagit med mig hemifrån. Sedan ringde jag hem och pratade med min mamma i en halvtimme om hur de senast dagarna varit. Tursamt nog kan jag ringa gratis till fasta nummer i Sverige från telefonen här. 
   Sedan tog jag en dusch och familjen kom hem från skolans möte. Nu sitter jag i en underbar frottérock som min snälla au pair-mamma lånat mig. Jag har inte haft en sådan sen jag var liten. Något som måste införskaffas när jag kommer hem, jag kommer absolut använda denna en hel del. 
 
 
Dagens franska ord: Frotté - torkad, gnuggad, polerad.